Publish Date:
July 17, 2023                          By: Vihang                                    Updated Date: July 17, 2023

De snelheid van je WordPress website is zeer belangrijk voor Google en kan een grote impact hebben op de prestaties van een website in de zoekresultaten. Google heeft aangegeven dat snelheid een rankingfactor is, wat betekent dat hoe sneller een website is, hoe beter deze zal presteren in de zoekresultaten. Dit komt omdat snelle websites een betere gebruikerservaring bieden, wat leidt tot meer tevreden bezoekers en een lagere bounce rate.

3 redenen waarom de snelheid van je WordPress website belangrijk is

Er zijn verschillende redenen waarom snelheid zo belangrijk is voor Google en de gebruiker.

1) Ten eerste kan een trage website leiden tot een slechte gebruikerservaring. Als een website te lang duurt om te laden, kan dit frustrerend zijn voor de bezoeker en kan leiden tot een hogere bounce rate, wat betekent dat bezoekers snel wegklikken van de website. Dit kan negatief beïnvloeden hoe Google de website waardeert, omdat een lagere bounce rate wordt geassocieerd met een hogere kwaliteit van de website.

2) Daarnaast kan een trage website ook leiden tot een lagere conversieratio. Als een website te lang duurt om te laden, kan dit ervoor zorgen dat bezoekers het geduld verliezen en de website verlaten voordat ze de kans hebben gehad om een aankoop te doen of contact op te nemen. Dit kan leiden tot een lagere omzet voor het bedrijf en een lagere ROI op hun online marketinginspanningen.

3) Ten slotte kan een trage website ook leiden tot een lagere positie in de zoekresultaten. Google geeft de voorkeur aan snelle websites omdat deze een betere gebruikerservaring bieden en meer waard zijn voor de gebruiker. Als een website lang duurt om te laden, kan dit ervoor zorgen dat deze lager wordt gerankt in de zoekresultaten, wat kan leiden tot minder bezoekers en minder omzet.

Hoe meet je zelf de performance van je website?

Met de browser Chrome kun je zelf de snelheid van je WordPress website meten. In bovenstaande video zie je dat onze website scoort met “99”, bijna de max waarde die Google toekent.

Dit zijn de 3 hoofdoorzaken voor een slechte performance van je WordPress website

Er zijn verschillende redenen waarom snelheid zo belangrijk is voor Google en de gebruiker.

1) Teveel of niet goed werkende plugins. De kracht van WordPress is onder andere de grote hoeveelheid aan Plugins die er beschikbaar zijn. Voor vrijwel elk stukje gewenste functionaliteit is er wel een plugin beschikbaar. Er zit helaas nogal verschil in de kwaliteit van plugins. Zo zijn er plugins geschreven door professionals, maar er zijn ook legio plugins geschreven door , oneerbiedig gezegd, hobbyisten. Dat hoeft geen probleem te zijn, totdat men stopt met het ondersteunen van de plugin. Vaak zijn plugins niet primair geschreven met een top performance in gedachte, maar meer gericht op functionaliteit. Omdat elke plugin eigenlijk gewoon een stuk software is dat “iets” doet, heeft elke plugin invloed op de performance van de website. Heb je erg veel plugins op je website en presteert je website niet goed, probeer dan eerst eens kritisch te kijken naar welke plugins je eigenlijk niet nodig hebt. (En deze te verwijderen)

2) Slechte hosting. Vaak is de allergoedkoopste managed hosting (dat is hosting waar naast jouw website nog tientallen andere websites op draaien) niet de beste presterende hosting voor wat betreft (laad) snelheid van je website. Dat is logisch, de goedkope prijs moet ergens vandaag komen. Door tientallen websites onder dezelfde server te hosten is weliswaar de hosting erg goedkoop, je zult echter begrijpen dat een website die op dat moment veel verkeer moet verwerken tevens invloed heeft op de performance van jouw website. (Er is namelijk een max capaciteit die deze server heeft en die wordt door veel websites te hosten op dezelfde server sneller bereikt)

3) Geen of slechte caching. Caching van je WordPress website houdt in dat veelbezochte pagina’s worden opgeslagen, waardoor deze niet meer elke keer opnieuw gegenereerd moeten worden. WordPress kent meerdere caching plugins. In een andere artikel leggen we uit welke gratis en betaalde caching plugins het beste werken. Wij hebben zelf goede ervaringen met de betaalde caching plugin “WPRocket”. Het inrichten van een caching plugin vereist wat meer tijd en kennis, vandaar dat we in een apart artikel op onze WordPress kennisbank hier dieper op ingaan.

Hulp nodig bij de snelheidsoptimalisatie van je WordPress website?

Zoals je hier leest is een goede performance van je WordPress website essentieel om goed gevonden te kunnen worden in Google. Onze specialisten bekijken je website graag en vertellen je eerlijk welke stappen en/of oplossingen we kunnen bieden om de performance van je website flink te verbeteren. Meer info vindt je bij onze WordPress Helpdesk pagina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *